Tótszerdahely bemutatása

Tótszerdahely település bemutatása

Tótszerdahely Zala megyében, Nagykanizsától délnyugatra, Becsehelynél a 7-es főútvonaltól 5 km-re, közvetlenül a horvát határ mellett található. A falutól 1 km-re folyik a Mura folyó, amely egyben a határvonal Magyarország és Horvátország között. A települést É-D-i irányban a Borsfa patak szeli át. A község a Zalai dombság lankás, dombos területein fekszik. Lakosainak többsége horvát anyanyelvű.

A falu háborítatlan természeti környezetben, csenddel, nyugalommal, jó levegővel várja az ide látogató turistákat és tranzitutasokat.

Látnivalók:

  1. Fedák kúria

Fedák Sári színésznő a mostani szóhasználattal élve sztár volt. Ünnepelte a közönség, ő mégis azt érezte: “Senki nem lehet próféta a saját hazájában.” 1904-ben Tótszerdahelyen 350 holdas birtokot vásárolt, egy-egy színházi évad után szívesen pihent a földekhez tartozó kastélyban; gazdálkodással is próbálkozott, innen ered “agrárius primadonna” elnevezése.

Az épület éveken keresztül közcélokat szolgált, hiszen volt általános iskola, múzeum, könyvtár, sőt még varroda is. Az évek múlásával állaga erősen romlani kezdett, szinte használhatatlanná vált. Pályázati pénzből sikerült megmenteni az enyészettől ezt az emlékekben gazdag, a falu történetének legősibb épületét.

  1. Jézus Szíve templom

Tótszerdahely a mai magyar építőművészet kiemelkedő példáját mutatja az 1994-ben felszentelt római katolikus templommal,melyet Makovecz Imre tervezett.  Művészeti alkotásainak szobrászati részén túl, az épületet három nagyméretű üvegablak is díszíti. Köblitz Birgit üvegtervező művész 1960-ban Lipcsében született. 1986 óta él Magyarországon, Nagymaroson.
Munkásságában 1985 és 1993 között az ólmozott síküvegek domináltak. Ebben az időszakban készült a műlapon látható, modern, absztrakt mintázatú üvegablak sorozat.
A templomban R. Törley Mária szobrait és stációit láthatjuk. A templom orgonája hangversenyek rendezését is lehetővé teszi.

  1. Tájház -felújítás alatt

 

  1. Helyi őstermelők/termékek bemutatása, termékvásárlási lehetőségek

A településen szorgalmas emberek dolgoznak: mezőgazdaság, állattartás,  méhészet körforgása teszi ki mindennapjaikat.

  • Turul Attila → Turul Termelői Kézműves Finomságok. 8864 Tótszerdahely, Radnóti u. 6., telefon: +36 70 340 4727

 

  • Mihovics Tamás → méhészet/mézvásárlási lehetőség. Elérhetőség: 8864 Tótszerdahely, Béke u. 22., Telefon: +36 30/226-7865

 

  • Horváth István → mezőgazdaság, állattartás: tej, tejtermékek, sajtgyártás, illetve aranymosás bemutatása a Mura parton és harangöntés. Elérhetőség: 8864 Tótszerdahely, Kossuth u. 136., Telefon: +36 30 694-4798
Jöjjenek, ismerjék meg a települést, az itt élő emberek vendégszeretetét, munkájuk gyümölcsét, felejthetetlen ízvilágot, gasztronómiai élményeket kínálunk.
Image

Varga Vendégház

Címünk:

8864 Tótszerdahely, Béke u. 24.

Email: egyvendeghaz@gmail.com

Phone: +36 30 99 3 99 02

NTAK regisztrációs szám: MA19017679

Szállás partnerünk

Szép kártya elfogadás